Google nu uită de Ziua Națională a României: gestul memorabil de 1 decembrie
Ziua Națională a României este sărbătorită pe 1 decembrie, iar dacă tot ești liber astăzi de la muncă, Google a decis să-ți amintească evenimentul printr-un Doodle.
De aproximativ un deceniu, probabil, cei de la Google au inventat doodle-urile. Este vorba de o grafică ghidușă pe pagina principală a celui mai popular motor de căutare din lume care combină sigla Google cu o referință culturală.
Pentru că multe dintre evenimentele sărbătorite de gigantul american sunt locale, precum Ziua Națională a României, nu le vezi în fiecare colț al mapamondului. În acest caz, cel mai recent Google Doodle este disponibil doar când intri pe Google.com de pe teritoriul țării noastre.
În ceea ce privește sărbătoarea în sine, Ziua Națională a României este sărbătorită pe 1 decembrie începând cu 1990, când a fost promulgată o lege în acest sens. Sărbătoarea atrage atenția asupra Marii Adunări a românilor de la 1918, în Alba Iulia, când s-a votat unirea Transilvaniei cu România.
Prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, data de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. În acest an, Ziua Națională vine într-o perioadă complicată din punct de vedere sanitar, iar ceremoniile se vor desfășura în condiții cu totul speciale, fără tradiţionala defilare a militarilor şi tehnicii de luptă şi fără ca avioanele să mai survoleze spaţiul aerian. Acesta este o premieră nefericită în ultimii 30 de ani.
Ziua Națională a României și Marea Unire de la 1918
Pe 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor. Cu scurt timp înaintea evenimentului, s-au finalizat lucrările cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România. Decizia a fost votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat și ele unirea.
„Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă”, anunţa Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări.